A Püspökladány-Ebes vasúti vonalszakasz átépítése részeként átadták a kabai közúti felüljárót

A kapcsolódó útcsatlakozások építésének befejezését követően átadták a forgalomnak a 100. számú vasútvonal és a 4. számú főút felett átívelő kabai közúti felüljárót. A beruházásnak köszönhetően a várost – a korábbi szintbeni kereszteződést kiváltva − biztonságos átkelést biztosító különszintű átjárón keresztül lehet megközelíteni. A felüljárón a közúti forgalom, a gyalogos és kerékpáros forgalomtól elkülönítve került kialakításra.

A Püspökladány-Ebes vasútvonal 2017-ben kezdődött átépítése során az állomások között lévő nyíltvonali szakaszok, valamint Ebes állomás átépítése után ideiglenes forgalomba helyezéssel kerültek használatba az átépített szakaszok. Ezen munkálatokkal párhuzamosan épült a 100. számú vasútvonal és a 4. számú főút felett átívelő kabai felüljáró, valamint a környékben lévő utak csatlakozásához szükséges felhajtók és lehajtók.

Az idei évben történik Kaba és Hajdúszoboszló állomások átépítése. A munkálatok során az állomások teljes vágányhálózatát és felsővezetéki rendszerét korszerűsítik, magasperonokat létesítenek, peronaluljárók, liftek, perontetők épülnek, megteremtve az akadálymentes állomási környezetet. 2020-ban a tervezett ütemezés szerint az állomási előterek (parkolók és kerékpártárolók, térvilágítás, biztonsági rendszerek kialakítása) átépítése, valamint az új elektronikus biztosítóberendezés és utastájékoztató rendszer kiépítése történik.

A Püspökladány-Ebes vasúti vonalszakasz teljes átépítése – a 2018 őszén indult Ebes-Debrecen közötti szakasz fejlesztésével együtt – 2020 végén fejeződhet be. A beruházásoknak köszönhetően korszerű vasúti létesítmények szolgálják majd ki az utasok igényeit. A Püspökladány – Debrecen vasútvonal korszerűsítésének célja a szolgáltatási színvonal növelése, a menetidő csökkentése, megteremtve a biztonságos és környezetbarát közlekedés, együttesen a terület fejlődésének lehetőségét.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós és hazai forrásból valósul meg.

2019. április