ÁTADTÁK A KÜBEKHÁZA – RÁBÉ HATÁRON ÁTNYÚLÓ ÖSSZEKÖTŐ UTAT

Magyarország és Szerbia között tovább erősödik a kapcsolat a Kübekházát és Rábét összekötő út megépítésével. A beruházás átadó ünnepségén beszédet mondott Ivica Dacic, szerb külügyminiszter, Jadranka Joksimovic, szerb európai integrációs miniszter és Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter.

A beruházás keretében 2,3 km új mellékút épült, 2×1 sávos kialakításban külterületen. Kübekháza belterületén a Fő utca és az Óbébai utcák felújítása történt meg, a közművek kiváltásával együtt, 864 m hosszúságú szakaszon. A tervezési sebesség lakott területen kívül 70 km/h, belterületen 50 km/h. A beruházás során 2220 m3 aszfalt beépítésére és 655 fa ültetésére került sor.

A projekt jelentősége kiemelkedő, hiszen elkészült a magyar-szerb országhatáron átnyúló Kübekháza és Rábé községeket összekötő út. A határforgalom megnyitásával a szomszédos települések lakói jelentős kerülő nélkül érhetik el egymást, és alakíthatnak ki új kapcsolatokat.

Ivica Dacic, szerb külügyminiszter azt mondta: Az újabb határátkelőhely megnyitása hozzájárul az áruk és emberek szabad áramlása mellett a régió fejlődéséhez is, ennek hasznát mindkét ország lakosai élvezni fogják. A szerb-magyar kapcsolatok történelmi magaslatokat értek el, stratégiai partnerségről van szó a két ország között, a jó szomszédi viszonynak példaértékű a régióban és szélesebb körben is.

Jadranka Joksimovic, szerb európai integrációs miniszter hangsúlyozta: A két kormány olyan politikát folytat, amely a saját állampolgárai érdekeit szolgálja, beleértve a kisebbségeket is.

Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: Magyarország és Szerbia között folyamatosan épülnek az új határátkelők, hogy megszűnjenek az olyan ésszerűtlen és méltatlan helyzetek, mint hogy az egymástól öt percre található Kübekháza és Rábé lakói 50 kilométeres kerülővel látogathattak el a szomszédos településre. Az új átkelő a két ország között a kilencedik, az elmúlt években átadottak sorában a negyedik. A magyar szerb határon így átlagosan csak 18 kilométer a távolság két átkelő között.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában a Magyarország-Szerbia Interreg IPA Program által biztosított IPA támogatásból, valamint a Magyar Állam által nyújtott társfinanszírozásból valósult meg. A kivitelezést a DÉLÚT Kft. végezte nettó 1,3 milliárd forint értékben.

 

 

2019. október