Átadták a forgalomnak Gödöllőn a Köztársaság úti felüljárót

A Budapest - Hatvan vonalszakasz korszerűsítésének részeként új különszintű kereszteződés épült Gödöllőn a vasútállomás szomszédságában lévő Köztársaság útnál. A felüljárót a hagyományos hordógurítással egybekötött avatási eseményt követően 2019. november 20-án délután adták át a közúti forgalom számára. Az eseményen beszédet mondott Gémesi György, Gödöllő polgármestere, Horváth Róbert, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ügyvezető igazgatója és Horn Gergely, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője.

A vasútvonal felett átívelő 2×1 sávos felüljáró forgalomba helyezését követően megszűnt a szintbeni sorompós átkelő, és az erre közlekedőknek nem kell a továbbiakban számolniuk a vonat elhaladására való várakozás idejével. Az eddigi szintbeni útátjárót felváltó műtárgy hossza 431 m. A felüljáróra közvetlenül az Állomás utca felől, ill. Vácszentlászló-Valkó felől érkezve lehet felhajtani, a környező mellékutcákból való kihajtás forgalmi rendje megváltozik.

A felüljárót jelenleg a közúti forgalom számára nyitották meg, a gyalogos és kerékpáros forgalom továbbra is az új állomási aluljárón keresztül közelítheti meg az Egyetem területét, illetve a Premontrei utca térségét.

A Budapest-Hatvan vonalszakasz korszerűsítése projekt 2018 év elején indult. A beruházás keretében 2020 végéig 52 kilométernyi kétvágányú vasúti pálya épül át Rákos és Hatvan állomások között. A felújításnak köszönhetően megszűnnek a sebességkorlátozások a vonalon, a vonatközlekedés sokkal megbízhatóbbá válik. A teljes szakaszon új, elektronikus biztosítóberendezés és vonatbefolyásoló rendszer épül.

A szakemberek valamennyi vasúti műtárgyat felújítják a vonalon. Mind a tizenhárom állomás és megállóhely megújul, korszerű és akadálymentes állomási környezet, térvilágítás, szélesebb magasperonok, utastájékoztató berendezés, aluljárók, liftek, új perontetők és esőbeállók épülnek. Összesen hat állomásépületet építenek át, illetve újítanak fel: Pécel, Isaszeg, Gödöllő, Máriabesnyő, Bag és Aszód állomáson.

Hét helyen, Akadémiaújtelepen, Rákoscsabán, Pécelen, Isaszegen, Bagon, Aszódon és Galgahévízen összesen 330 darab új P+R parkoló épül. Gödöllőn az építkezés miatt elbontott P+R parkolót helyreállítják. Rákos és Rákosliget között, új megállóhely létesül, Akadémiaújtelep néven, az új megálló azonban csak 2020-ban készül majd el.

A szakaszon minden meglévő közúti és gyalogos átkelőhely megújul, öt meglévő szintbeni közúti átjáró helyett új felüljáró épül, és öt új fénysorompóval biztosított szintbeni gyalogos átjáró is létesül. Ezek közül az első a Gödöllőn elkészült műtárgy. A vasútvonalon a települések lakott területeinek mentén minden szükséges helyen – összesen megközelítőleg 28 km hosszan – zajvédő fal épül.

Az idei év eleje óta érvényben lévő teljes kizárásos vágányzárat várhatóan december közepén feloldják, és az évvégi ünnepek előtt megindulhat a vonatforgalom a Pécel és Aszód között felújított szakaszon. A kivitelezési munkák az eredeti ütemtervnek megfelelően 2020-ban is folytatódnak. Decemberben a vasútvonal állomásai és megállóhelyei még ideiglenes megoldásokkal kerülnek visszaadásra az utazóközönség számára annak érdekében, hogy a pótlóbuszokkal történő nehézkes eljutás helyett a lehető leghamarabb álljon helyre a vasúti közlekedés.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere méltatta a vasúti fejlesztést, amely hatalmas fejlődést jelent a város számára. A most átadott híd megoldja a városrészek közötti közlekedést, és jelentősen megkönnyíti a Valkó, Vácszentlászló és Zsámbok felől Gödöllőre bejövő forgalom kezelését is. Úgy fogalmazott: Nem csak polgármesterként, hanem gödöllői lakosként is köszönetet mond a beruházásért.

Horváth Róbert, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ügyvezető igazgatója örömének adott hangot, hogy a vasúti fejlesztésnek része a felüljáró építése, hiszen ez jelentősen megkönnyíti a közlekedést és a környéken lakók életét. Megköszönte mindazok munkáját, akik a kivitelezésben részt vettek, és külön köszönetet mondott a lakosoknak, akik türelemmel és megértéssel kezelték az építkezéssel járó kellemetlenségeket.

Horn Gergely, a NIF Zrt. Projektiroda vezetője az elmúlt három éves munka első látványos eredményének nevezte a most átadott hidat. Megköszönte az önkormányzat partnerségét, valamint a kivitelező munkáját.

A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg.

2019. november