Garanciális javítási munkát végeznek a 8. sz. főút Várpalota elkerülő szakaszán

A NIF Zrt. beruházásában a 8. sz. főút Várpalota elkerülő II. ütemének 30+780 km szelvényben megépült gyalogos- és kerékpáros híd környezetében e hét végétől forgalomterelés mellett megkezdődnek a garanciális javítási munkálatok.

A jótállási időszakban a hídszerkezet középső részének tervezettől eltérő lehajlását észlelték a szakemberek. Az okok feltárására és a legfontosabb teendők meghatározására a kivitelezést végző SDD Konzorcium (Dömper Kft.; Subterra – Raab Kft.; Pannon – Doprastav Kft.) – a tervező közreműködésével – 2019 novemberében független mérnök-szakvéleményt készíttetett, amely alapján megkezdődhetnek a szükséges munkálatok.

A korszerű kivágásos elbontást és kiemelést követően a híd középső részébe új felszerkezetet építenek be. Az átalakítás során nem csökken a híd egyetlen fontos paramétere sem, így változatlan lesz a szélessége, illetve funkciója, növekszik viszont a műtárgy teherbírása és állékonysága.
Az átépítés helyszíni kivitelezése – a jelenlegi ütemezés alapján – 2020. június második hétvégéjén kezdődik. Ennek megfelelően a kivitelező elbontja a középső 30 m-es felszerkezeti részt, majd az új felszerkezetet egy darabban emelik be a helyére. A ki- és beemelés, illetve egyéb építési fázisok időszakára forgalomterelésre kell számítani. A kivitelezés tervezett befejezése 2020. augusztus 31.

A tervezett beavatkozást a kivitelező saját költségén, a szerződésben foglalt jótállási kötelezettségének teljes körű teljesítése érdekében hajtja végre.