FOLYTATÓDIK A BUDAPEST – HATVAN VASÚTI VONALSZAKASZ KORSZERŰSÍTÉSE

Jó ütemben halad a munkavégzés a Rákos – Hatvan vonalszakaszon. A nyíltvonali szakaszokon végzett munkákat követően a hangsúly az állomási, megállóhelyi és pályamenti beavatkozásokra kerül.

A Rákos – Gödöllő közötti szakaszon Budapesten a Tarcsai úti közúti felüljárót várhatóan 2020 szeptemberétől adják át a forgalomnak. Ezt követően egyszerűbb lesz eljutni a kerület központi részeiből az M0 és M3 autópálya irányába és fordítva.

A Pécel – Isaszeg vonalszakaszon átadták a forgalom számára az isaszegi felüljáró mellett vezető szervizutat, így elkészülhetett a híd háttöltése. A felüljáró ideiglenes forgalomba helyezésére várhatóan 2020 novemberében kerül sor.

Isaszeg vasútállomáson 2020. július közepén ideiglenesen forgalomba helyezték a gyalogos aluljárót. A „B” peron megközelítése, illetve a vasút által kettéosztott település két része közötti kapcsolat ezentúl az aluljárón keresztül is biztosított lesz. A liftek beépítésére várhatóan 2021 tavaszán kerül sor. A „B” peron akadálymentes megközelítését továbbra is a peron elején a végleges állapotra kiépült üzemi járda és rámpa biztosítja. Az állomáson zajlik a felvételi épület felújítása, valamint a felvételi épülettől északra a P+R parkoló, délre pedig a rakodóterület építése. A peronburkolatok végleges kialakítására a peronbútorok (padok, tájékoztató panelek) alapozásának elkészültét követően kerül sor, várhatóan az idei év nyarán. Az állomási előtér környezetrendezési munkáit ez év őszére tervezik.

A Gödöllő – Hatvan vonalszakaszon 2020. június közepén befejeződött a gödöllői HÉV végállomás átépítésének első fázisa. A szerelvények már az újonnan épülő HÉV végállomás vágányára érkeznek. Az állomáson új HÉV üzemi épületet emelnek. Szintén június közepén történt a Tura és Hatvan közötti ívkorrekció jobb vágányának ideiglenes forgalomba helyezése, ezzel elkészült az utolsó 160 km/h sebességre alkalmas pályaszakasz rész is zöldmezős beruházásként. Folyamatban vannak a gödöllői és bagi felvételi épületek, illetve az aszódi pályafenntartási épület kivitelezési munkái. Folyamatosan épülnek a P+R parkolók és állomási előterek Bagon és Aszódon, illetve két új buszforduló kialakítása történik Bagon és Turán. A liftek beépítésére várhatóan 2021 tavaszán kerül sor.

A teljes vonalszakaszon Rákos állomástól Hatvanig folyamatosan, szakaszonként épülnek a zajvédő falak.

A Rákos – Hatvan szakaszon a vasúti pálya átépítése mellett korszerűsítik a távközlést és a biztosítóberendezést. Kiépül az átjárhatóságot biztosító ETCS (Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer) 2. szintje, valamint az ennek adatátviteli útját biztosító
GSM-R hálózat. A pályaépítési munkálatokkal összhangban 2019. december 7-én üzembe helyezték az Isaszeg – Gödöllő vonalszakasz, valamint Isaszeg állomás új biztosítóberendezését.

A biztosítóberendezési munkarészben a péceli felvételi épület és váróterem felújítási munkálatai befejeződtek, a műszaki átadás 2020. július végén várható. A sikeres eljárást követően történhet meg a jegypénztárak és a váróterem megnyitása az utasforgalom részére.

A Rákos–Hatvan vasútvonal fejlesztése az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban valósul meg. A Rákos – Gödöllő vonalszakasz közötti vasúti pálya korszerűsítését az SB-Rákos 2017 Konzorcium (Strabag Vasútépítő Kft. és Belfry PE Kft.), a Gödöllő – Hatvan vasúti vonalszakasz pályaépítését a Swietelsky Vasúttechnika Kft., a biztosítóberendezési, távközlési és ETCS 2 kivitelezési munkákat a Thales Austria GmbH és Thales Rail Signalling Solutions Kft. végzi.

2020. július