Megépült a Rajka és Németjárfalu közötti összekötő út

A NIF Zrt. beruházásában megvalósult projekt keretében Rajka és az osztrák oldalon fekvő Németjárfalu (Deutsch Jahrndorf) közötti földút 1,9 km hosszúságban épült át aszfaltburkolatú úttá. Az átadó eseményen beszédet mondott Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, Kiss Vince, Rajka polgármestere, Gerhard Bachmann, Deutsch Jahrndorf polgármestere, Christian Illedits, Burgenland tartomány tanácsosa és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese.

Az M15 autópálya rajkai lehajtóján megépült új körforgalmú csomóponttól az út első 200 m-es szakaszát új nyomvonalon alakították ki, majd a régi, 5 m széles, az osztrák határig (Deutsch Jahrndorf) vezető földutat építették át további 1,7 km hosszban, 9 m koronaszélességgel és 6 m burkolatszélességgel.

A 1,9 km-es 2×1 sávos szakaszon a teljes pályaszerkezet kiépítésére volt szükség kétoldali vízelvezető árkokkal. Az új útszakasz a személyforgalmi igényeket elégíti ki. A 3,5 tonna össztömeg feletti járművekkel a behajtás nem megengedett.

Az átépített útpálya az osztrák oldalon is egy felújított útpályához csatlakozik. A 2020 márciusára elkészült M15 autópálya megvalósítása során a rajkai csomópontban egy körforgalmat alakítottak ki, amelyen keresztül az összekötőút közvetlen kapcsolatba került a gyorsforgalmi úthálózattal. A környező osztrák és magyar települések egymás közötti elérhetősége így jelentősen javult.

Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy az új összekötő út enyhíti a múlt sebeit, és segít a jövő építésében. A térségnek együttműködésre és barátságok kialakítására van szüksége, amelyhez az út megvalósulása jelentősen hozzájárul.

Kiss Vince, Rajka polgármestere hozzátette, hogy az út megépülése enyhíti a terület elcsatolásának fájdalmát, és összeköti térség lakosságát, a családokat, barátokat. Kiemelte, hogy a kivitelezés során szoros volt az együttműködés a települések önkormányzatai és a hatóságok között.

Gerhard Bachmann, Deutsch-Jahrndorf polgármestere felidézte, hogy 1998-ban váltak testvérvárossá Rajkával. Ekkor született döntés egy a két települést összekötő út megépítéséről. A fejlesztés uniós támogatás és az Interreg forrás nélkül nem jöhetett volna létre. A város vezetője kiemelte, hogy büszke, hiszen régóta várt fejlesztésre kerülhetett pont a mai napon.

Christian Illedits, Burgenland tartomány tanácsosa hangsúlyozta, hogy az út megszünteti a határokat, így lehetőséget teremt a terület gazdasági fejlődésére is. A munkaerő szabad áramlása új lendületet ad a vállalkozások számára, segíti a szomszédos települések gazdasági együttműködését.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy néhány héttel ezelőtt zárultak le az M15 autóút befejező munkálatai, és most ismét itt lehetünk a térségben. Ez is mutatja, hogy a terület fejlesztése kiemelt figyelmet kap. Bár műszaki tartalmát tekintve ez egy kisebb projektnek számít, a két ország kapcsolatában, mégis hatalmat lépést jelent.

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg. A kivitelezést a Glázer-Transz Kft. végezte nettó 649.685.548 Ft értékben. A projekt európai uniós forrásból az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 keretében valósult meg.

2020. július