ELKÉSZÜLT A ZALAEGERSZEG BEVEZETŐ

Gyorsan és biztonságosan kapcsolódik majd Zalaegerszeg az M76 autóúthoz a Zalaegerszeg bevezető új 2X2 sávos szakaszának köszönhetően. A beruházás befejezéséről Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere, Vigh László, a térség országgyűlési képviselője és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója tartott sajtótájékoztatót.

A 76. sz. főút, 1,5 kilométeres szakasza az Alsónemesapáti járműosztályozós csomópont után indul, majd Petőhenye külterület, valamint Zalaegerszeg zártkerti ingatlanjait érintve csatlakozik a már korábban elkészült négysávos szakaszhoz.

Az út kialakítása a korábbi 2X1 sávról 2×2 sávos főúttá bővült, középen fizikai elválasztással. A tervezési sebesség 70 km/h, a forgalom számára a sebességhatár 90 km/h.

A beruházás során 1 felüljáró épült Petőhenye térségében. A Zalaegerszeg zártkerti ingatlanok (a településhez tartozó szőlők, gyümölcsösök) mellett átépült a Cserlapi csomópont, valamit itt egy gyalogos aluljáró is készült, a hozzá kapcsolódó gyalogos létesítményekkel, autóbusz megállóhely (autóbuszöböl) átépítéssel, valamint közművekkel. A dombvidéki környezet miatt a 2X2 sávra bővítés nagymértékű bevágások kialakítását indokolta. A bevágások megtámasztására 440 méter hosszon változó magasságú vasbeton hézagos cölöptámfalak épültek. A fejlesztéshez kapcsolódik 850 méter burkolt szervízút megépítése is.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere azt mondta: 2015 ben a Modern Városok Program keretében célul tűztük ki a megyeszékhely infrastrukturális feltételeinek javítását. Ennek jegyében épül meg új nyomvonalon az M76-os gyorsforgalmi út. A kétszer két sávos út megépülése gyorsforgalmi kapcsolatot teremt Zalaegerszeg és Budapest között. Itt azonban nem állunk meg már dolgozunk azon, hogy Körmendet és az osztrák határt is sztrádán lehessen elérni.

 Vigh László, a térség országgyűlési képviselője megköszönte az útszakaszon közlekedők elmúlt két évben tanúsított türelmét és hozzátette, hogy az egyik legnehezebb feladat a forgalom fenntartása mellett utat építeni. Zalaegerszeg gyorsforgalmi hálózatba való bekötésének ez a beruházás az első eredménye. A közlekedők szeptember eleje óta kétszer két sávon használhatják a korábbi kétszer egy sávos Zalaegerszeg bevezető másfél kilométeres szakaszát.

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója elmondta: Várhatóan október végén adjuk át az M76-os gyorsforgalmi út M7-es autópálya és Balatonszentgyörgy közötti 5,6 kilométeres szakaszát. 2022-ben fejezzük be a Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti 3 kilométeres új nyomvonalat, ezen a rövid szakaszon azonban összesen 11 hidat kell megépíteni. A Zalaegerszeg és Fenékpuszta közötti 44 kilométeres pályaszakasznak már zajlik az engedélyeztetési eljárása, októberre várjuk az építési engedélyeket, így a szintén készülő kiviteli tervekkel, az ITM megbízása és a forrás rendelkezésre állása esetén várhatóan jövő tavasszal írhatjuk ki a kivitelezői közbeszerzési eljárást.

 A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt beruházásában valósul meg. A kivitelezés nettó összege: 3,74 milliárd forint.

 

2020. szeptember