ELKEZDŐDÖTT A MUNKA DEBRECENBEN A LEININGEN ÚTI CSOMÓPONTBAN

A fejlesztésnek köszönhetően gyorsabb, közlekedési fennakadásoktól mentes lesz a forgalom Debrecenben a Leiningen út és a Mikepércsi út találkozásánál.

Az ivóvíz- és a hírközlési vezeték kiváltási munkákkal kezdődött el a kivitelezés Debrecenben a Leiningen út és a Mikepércsi út csomópontjában. A nyertes vállalkozó, a D-PROFlL Kft. már elkészítette és engedélyeztette az építés alatti forgalomkorlátozási és ütemterveket. Az útépítés várhatóan októberben kezdődik majd.

A beruházás célja a Leiningen utca és Mikepércsi út találkozásánál lévő szűk keresztmetszetű csomópont felszámolása és kapacitásbővítő fejlesztése. Jelenleg ugyanis a járművek a Leiningen utcáról a Mikepércsi útra egy forgalmi sávból tudnak haladni balra – egyenesen – és jobbra. A fejlesztés eredményeként jobbra kanyarodó sáv épül 100 méter hosszban, ahol a járművek önálló sávból fognak tudni jobbra kis ívben a városközpont irányába kanyarodni.

Pósán László, Hajdú-Bihar megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta: „a déli városrészben az elmúlt években jelentősen megnőtt a lakosság száma. A megépítendő jobbra kanyarodó sávnak köszönhetően gyorsabbá válik a forgalom. Jó hír, hogy a beruházás novemberre elkészül, így ebben a városrészben dinamikusabban lehet majd közlekedni.”

Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere kiemelte: „az elkövetkező években a NIF Zrt.-vel együttműködve Debrecenben több szűk keresztmetszetű csomópont kiváltása valósul meg, ami a kisebb csomópontok átépítésével kezdődik, mivel ezek nem okoznak akkora fennakadást. Ennek első állomása a Leiningen utca és a Mikepércsi út találkozásánál a jobbra kanyarodó sáv kiépítése.

A következő fejlesztés a Vágóhíd utca és Hajnal utca kereszteződésében lesz, ennél a projektnél jelenleg a közbeszerzési eljárás értékelése zajlik. Várhatóan idén megtörténik a szerződéskötés, így jövőre elkezdődhet a munka.”

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta: „a NIF Zrt. feladatai országos, illetve lokális infrastrukturális fejlesztések lebonyolítása. Itt Debrecenben a szűk keresztmetszet kiváltású csomópontok építésével megvalósul ez a kettős feladat, hiszen ezek a csomópontok nagyon jól illeszkednek a Debrecen környéki egyéb nagyobb, korábbi beruházásokhoz is, mint például az M35-ös vagy az M4-es autópálya építéséhez. Ha ez a hat plusz kettes csomag elkészül, akkor a városban nagyon jól érzékelhető lesz a változás, még gyorsabb és gördülékenyebb lesz a forgalom.”

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg. A kivitelezést a D-Profil Kft. végi nettó 48 032 630 Ft értékben.

2020. szeptember