Elkészült az M76-os Balatonszentgyörgy – M7 autópálya közötti szakasza

A mai napon átadták az M76 gyorsforgalmi út Balatonszentgyörgy és az M7 autópálya közötti szakaszát. Az átadón beszédet mondott Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, Vigh László Zala megye 1. sz. vk. országgyűlési képviselője, Móring József Attila Somogy megye 3. sz. vk. országgyűlési képviselője, Manninger Jenő Zala megye 2. sz. vk. országgyűlési képviselője, Balaicz Zoltán Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere és Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója.

A mai napon a gyorsforgalmi út Balatonszentgyörgy és az M7 autópálya között elkészült 5,6 kilométeres szakaszból 4 km-t helyeznek forgalomba. Az M7 autópálya meglévő Holládi csomópontjában lehajtva a szakasz elején egy új körforgalmi csomópont épült, amely az úthálózati kapcsolatok fejlesztésén túl, az M76-ra való ráhajtást biztosítja. Az M7 autópálya felett épített új kerékpáros híd, valamint a Hollád felé vezető út alatti új kerékpáros aluljáró az M7-es északi és déli oldala közötti közlekedést teszi biztonságossá a kerékpárosok és gyalogosok számára. A szakaszon belül a következő, újonnan létesült csomópont a balatonszentgyörgyi téglagyárhoz való megközelítést teszi gördülékennyé, a téglaszállító teherautók így a település elkerülésével közlekedhetnek. Ezeken kívül épült még két vadátjáró. Az átadandó szakasz északi végpontjaként elkészült a balatonszentgyörgyi különszintű csomópont is, amely azonban teljes funkciójában még nem működik, ugyanakkor erről tudunk visszahajtani a 76. sz. főútra.

Az útszakasz legjelentősebb műtárgya a felüljáró, amely alatt fut két önálló vasútvonal (Bp-Nagykanizsa; Balatonszentgyörgy-Tapolca-Ukk), a 7501 sz. mellékút, valamint a helyi jelentőségű kerékpárút. A felüljáró a teljes funkcióját a következő szakasz átadásánál fogja betölteni.

Az M76 autóút I. ütemének megépítésével elkészült az első szakasz a Zalaegerszeg gyorsforgalmi összeköttetését biztosító útból. A beruházásnak köszönhetően Balatonszentgyörgyön és Battyánpusztán csökken az áthaladó forgalom, valamint a térségben közlekedők kényelmesebben és gyorsabban érhetik el úticéljaikat.

Ütemtervnek megfelelően halad a II. ütem építése is a Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti 2,95 kilométeren. Látványos előre lépésnek tekinthető, hogy elkészült a 71 sz. és a 76 sz. főutak csomópontja, így a 71 sz. és 76 sz. főút-korrekciók végleges nyomvonalán már haladhatnak az autósok. Szintén használhatják már a Zala folyó és a vasút feletti hidakat is a közlekedők, így megszűnt a szintbeli vasúti átjáró, és itt is a 76. sz. főút végleges nyomvonalán járhatnak a járművek. A szakaszon 5 db felüljáró, 2 db vízfolyás feletti híd, 2 körforgalmi csomópont épül, továbbá mintegy 4 km hosszú kerékpárút szakasz is létesül. A II. ütem várhatóan 2022 márciusában kerül átadásra.

A Zalaegerszeg és Fenékpuszta közötti 44 kilométeres szakaszra vonatkozóan a NIF Zrt. a jövő évben írja majd ki a kivitelezői közbeszerzési eljárásokat.

Az M76-os, összesen 52,5 kilométeres szakaszának megvalósításával várhatóan 2024 végétől válik gyorsabban és biztonságosabban megközelíthetővé a zalai megyeszékhely. Az új infrastruktúra az M7-es autópályához csatlakozik, így a térség bekapcsolódik az országos és nemzetközi gyorsforgalmi úthálózatba, ezzel nő a terület versenyképessége, gazdasági potenciálja, javulnak a környezeti- és életviszonyok. A településeken áthaladó főút kiváltása révén lényegesen csökken a belterületi átmenő forgalom.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt beruházásában valósult meg. A kivitelezést a STRABAG R76 Konzorcium végezte nettó 21,6 milliárd forint értékben.

 

2020. október