PÜSPÖKLADÁNY-BIHARKERESZTES VASÚTVONAL SZŰK KERESZTMETSZET KIVÁLTÁSA ÉS VILLAMOSÍTÁSA

A beruházásnak köszönhetően 2023-ra megvalósul a szakasz villamosítása, a legalább 100 km/h pályasebesség visszaállítása, valamint csökken a menetidő. Az alapkőletételi ünnepségen beszédet mondott Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára és Hajdú-Bihar megye 5. sz. választókerületének országgyűlési képviselője, Vitányi István Hajdú-Bihar megye 4. sz. választókerületének országgyűlési képviselője, Nyiszter Tamás, a MÁV Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese, illetve Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese.

A 101-es számú Püspökladány-Biharkeresztes–(Nagyvárad) vasútvonal jelenleg egyvágányú, nem villamosított, 54 km hosszú vasúti fővonal, amely a belföldi személyforgalom mellett, jelentős nemzetközi forgalmat is bonyolít Nagyvárad és Kolozsvár irányába. Cél a vasútvonal teljes hosszán a legalább 100 km/h pályasebesség visszaállítása és a 22,5 tonnás tengelyterhelés biztosítása.

A projekt során megvalósul a 101. számú vasútvonal villamosítása 50 Hz 25 kV váltakozó áramú villamos felsővezeték rendszerrel, kapcsolódó járulékos feladataival, valamint FET (Felsővezetéki Energia Távvezérlés) és HETA (Helyi Távvezérlés) kiépítésével, Ebes Felsővezetéki Energia Távvezérlő központba történő bekötéssel és Berettyóújfaluban felsővezeték karbantartó telep létesül. A vasúti pálya szűk keresztmetszeteit felszámolják és biztonság növelése érdekében új elektronikus biztosítóberendezés épül ki. 4 állomáson összesen 5 db akadálymentes magasperon létesül. Korszerű elektronikus biztosítóberendezés és utastájékoztató rendszer épül ki püspökladányi központi forgalomirányítási központba történő integrálással és belsőépítészeti munkákkal, a meglévő vonóvezetékes rendszer pedig elbontásra kerül. Az utasforgalmi és üzemi területeken megújul a térvilágítás a projekt során átépítésre kerülő állomásokon.

Az alapkőletételi ünnepségen Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára és Hajdú-Bihar megye 5. sz. választókerületének országgyűlési képviselője kiemelte: a villamosított szakaszok teljes vasúti hálózathoz viszonyított arányát 2010 óta 36 százalékról 41 százalékra tudtuk növelni. Már zajlik a villamosítás az észak-balatoni vonalon, Szabadbattyán és Balatonfüred között, és most megkezdődik a Püspökladány – Biharkeresztes szakaszon is. A tervek szerint az évtized közepére a villamosított szakaszok teljes hálózathoz viszonyított aránya a 45-50 százalékot is elérheti. A várakozások szerint 2021-től az eddigieknél jelentősen nagyobb forrásmennyiség lesz elérhető közösségi társfinanszírozással a kötöttpályás közösségi közlekedés fejlesztésére. Az előzetesen becsült nagyságrendek alapján Magyarország számára összesen akár 2000 milliárd forint is rendelkezésre állhat vasúti beruházásokra.

Vitányi István Hajdú-Bihar megye 4. sz. választókerületének országgyűlési képviselője elmondta: a Bihari Térség régi álma valósul meg ezzel a fejlesztéssel. Ezen a szakaszon sokáig állandó sebességkorlátozás volt érvényben a vasúti pálya minősége miatt. Később javították, 60 km/h helyett 80 km/h-val lehetett közlekedni. A jelenlegi beruházás minőségi változást jelent a közlekedési infrastruktúrában, az autópálya mellett így mostantól vasúton is biztonságosan el lehet jutni az országhatárig.

Nyiszter Tamás, a MÁV Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese hozzátette: csak hatékony, fenntartható, versenyképes közösségi közlekedés kialakításával érhetjük el az Európai Unió klímapolitikai célját, hogy 2050-re nulla százalékra csökkenjen a közlekedésben a széndioxid-kibocsátás, amihez a villamosítás az egyik legfontosabb és legkézenfekvőbb mód. Magyarországon a vasúthálózat 41 százaléka, több mint 3100 kilométer villamosított. 2010 és 2019 között közel 300 kilométeren történt villamosítás, legutóbb Mezőzombor és Sátoraljaújhely között 46 kilométeren épült felsővezeték. Folyamatban van a villamosítás a Balaton északi partján, így jövő nyáron már villanyvontatással közlekedhetnek a vonatok Székesfehérvár és Balatonfüred között is. Örömteli, hogy mostantól beáll a sorba a Püspökladány–Biharkeresztes vonal is. A felújítást követően a villamosítás jelentette környezetvédelmi előnyök mellett újra lehetővé válik a 100 km/h-ás pályasebesség, ennek köszönhetően 5-10 perccel rövidülhet a menetidő és megbízhatóbb lesz a vasúti közlekedés.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: a vasútvonal villamosításával csökken a környezetterhelés, megújulnak a vasúti felépítmények (peronok, peronbútorok, esőbeállók kerülnek elhelyezésre; állomások gyalogos útvonalai újulnak meg, illetve akadálymentesülnek), helyreáll az eredetileg engedélyezett 100 km/h pályasebesség és rövidebb menetidő valósul meg. A fejlesztések által nő a szolgáltatási színvonal és a komfortérzet: könnyebb fel- és leszállás, kényelmesebb várakozás, modernebb utastájékoztatási rendszer, korszerűbb világítás és energiaellátás. Az új elektronikus biztosítóberendezés pedig a biztonság növeléséhez járul hozzá.

A beruházás a tervek szerint 2023-ra fejeződik be. A kivitelezést az SR 2019 Konzorcium (vezető tag: STRABAG Rail Kft., tag: R-KORD Kft.) végzi, a teljes projekt nettó kivitelezési költsége több mint 47 milliárd forint. A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósult meg.

2020. október