LEZÁRULT A 4814. JELŰ ÖSSZEKÖTŐ ÚT (DEBRECEN, VÁGÓHÍD UTCA) JOBBRA KANYARODÓ FORGALMI SÁV ÉPÍTÉSE

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Debrecen város csomópontjainak átépítését célzó fejlesztéssorozat, mely a NIF Zrt. beruházásában zajlik. A Debrecen, Vágóhíd utcai jobbra kanyarodó forgalmi sáv építésének lezárásáról és a folyamatban lévő beruházások állapotáról tartott sajtótájékoztatót Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, Pósán László, a térség országgyűlési képviselője és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója.

A „Debreceni szűk keresztmetszetű közlekedési elemek, csomópontok átépítése” programcsomag keretében zajló Vágóhíd utcai fejlesztés során a meglévő egyenes-balra és egyenes-jobbra forgalmi sáv mellett 160 m hosszan, 3,25 méter forgalmi sáv szélességű önálló, jobbra kanyarodó forgalmi sávot alakítottak ki. A fejlesztés részeként 147 méter hosszan gyalog- és kerékpárút kialakítása is megvalósult. Az útépítési munkálatokon túl kiváltották a közvilágítási hálózat egyes elemeit, újra hangolták a jelzőlámpákat és megtörtént a hírközlési hálózat védelembe helyezése is. A műszaki megoldásoknak köszönhetően a csomópontban a jobbra kanyarodó forgalom gyorsabb és biztonságos levezetése valósul meg.

A Vágóhíd utcai fejlesztésen túl a NIF Zrt. Debrecen város belterületén számos, hasonló volumenű beruházást valósít meg. Korábban már beszámoltunk a 47. sz. főút, Mikepércsi út – Leiningen utcai csomópont jobbra kanyarodó forgalmi sáv kiépítésének lázárásáról, elkészült a 33. sz. főút 105+675 km szelvényében lévő körforgalmi csomópont (Auchan körforgalom) átépítése is. Zajlanak a munkálatok a 35. sz. főút, Böszörményi út – Békessy Béla utcai csomópont jobbra kanyarodó forgalmi sáv-, valamint a Nyíl- Hadházi úti csomópont átépítésénél.

Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere nyitóbeszédében elmondta: Debrecen város közlekedése rendkívül dinamikusan nő, ezért kiemelten fontos volt számunkra, hogy a Vágóhíd utca felől a Hajnal utca és a belváros irányába eddig tapasztalt közlekedési nehézségeket egy külön jobbra kanyarodó forgalmi sáv kialakításával segítsük. A Vágóhíd utcai csomópont átépítése egy, a város egészére kiterjedő közlekedési-fejlesztési programnak a része csakúgy, mint a Balmazújvárosi úti nagy körforgalom átépítése. A fejlesztési sorozat azonban itt nem ér véget, hiszen rövid időn belül a NIF Zrt. beruházásában olyan, nagy jelentőséggel bíró kivitelezések veszik kezdetét, mint a Nyíl utca – Hadházi úti csomópont átépítése.

Pósán László, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: A város adottságaiból fakadóan az áthaladó vasútvonal nagyban megnehezíti a város déli és keleti részének összeköttetését, ezáltal a helyi lakosok utazási ideje is nő. A közlekedésfejlesztési programnak köszönhetően a debreceniek sokkal rugalmasabban és gyorsabban érhetik majd el úticéljukat.

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója hozzátette: A 2021-es esztendő egy valóban tartalmas év a megyeszékhely életében, hiszen a NIF Zrt. már több lezárt, ezen felül pedig folyamatban lévő beruházást hajt végre Debrecen területén, törekedve a nagy léptekben fejlődő város közlekedési kihívásainak megoldására. A Vágóhíd utcai csomópont átépítése azért is vált kiemelten fontossá, mert korábban a csúcsidőszakban feltorlódó járművek okozta sor a Galamb utcáig állt. A beruházásnak köszönhetően a várakozási idő töredékére csökkent, szinte zavartalan az áthaladás a kereszteződésben.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában, a D-PROFIL Kft. kivitelezésében valósult meg nettó 98.921.000 Ft forint értékben.

2021. július