TELJES SZÉLESSÉGÉBEN HASZNÁLHATÓ A 48. SZ FŐÚT DEBRECEN ÉS NYÍRÁBRÁNY KÖZÖTT

A főút 11,5 tonnás burkolatmegerősítésének és szélesítésének köszönhetően a közlekedők modern és biztonságos körülmények között használhatják az átépített útszakaszt. A záró eseményen jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Tasó László, Hajdú-Bihar megye 3. sz. országgyűlési egyéni választókerület országgyűlési képviselője, Dr. Pósán László, Hajdú-Bihar megye 2. sz. országgyűlési egyéni választókerület országgyűlési képviselője, Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere, Nagy Lajos, Nyírábrány polgármestere és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója.

Az átadó jelentősége kiemelt, hiszen ez az út kapcsolódást jelent Debrecen, illetve a megye keleti részén lévő települések, valamint a román határ között.

A biztonságosabb közlekedés érdekében a baleseti gócpontoknál szintbeni csomópontok épültek. A párhuzamos szervizutaknak köszönhetően az eredetileg több mint 100 útcsatlakozásból 24 megszűnt, ezáltal pedig mérséklődnek a baleseti kockázatok.

A projekt életében mérföldkőnek számít az a 2020-ban elrendelt kiegészítő feladat, amely alapján a Debreceni önkormányzat kérésének megfelelően a 48. számú főút Panoráma úti csomópontját, az építési engedélyben szereplő osztályozós csomópont helyett, körforgalommá kell átépíteni. Minderre a kerékpárosok balesetmentes közeledése érdekében volt szükség. Az új feladat miatt a projekt befejezési határideje 2022. május 31-re módosult.

A mai napra azonban elkészült a 48. sz. főút érintett szakaszának 11,5 tonnás burkolatmegerősítése és szélesítése, amelynek köszönhetően a forgalomkorlátozások az eddigi 24,9 km hosszból mintegy 17 km hosszban megszűnnek. Az előttünk álló mintegy 2 hónapos időszakban a kivitelező még dolgozni fog a szakaszon. Többek között a közműkiváltási, valamint a szalagkorlátok, az útcsatlakozások és a párhuzamos szervizutak építési feladatainak még hátralévő munkálatait fejezik be.

A kivitelezés során mintegy 32 000 m3 aszfalt, valamint közel 50 000 m3 ckt beton került beépítésre, továbbá a főút mellett több mint 7,3 km burkolt szervizút épül, ami a helyi autósok biztonságos közlekedésén túl, elősegíti a kerékpáros közlekedést, illetve előkészíti a Panoráma úti körforgalom és a Vámospércs közötti távlati kerékpárúthoz való csatlakozást.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen elmondta: „Magyarországon az elmúlt tizenkét évben az európai összevetésben is párját ritkító politikai stabilitás garantálta azt, hogy amit megígértünk, azt teljesíteni tudtuk, érdemes volt velünk megállapodni, mert a megállapodásokat azok betartása követte. Ilyen világos célkitűzés volt, hogy a polgárok, akármilyen kis településen is élnek, a lakóhelyüktől legfeljebb fél óra alatt elérhessék a gyorsforgalmi úthálózat valamelyik pontját, illetve hogy utóbbinak minden eleme elérje az országhatárt – mutatott rá. 2010 óta harminc új határkeresztező útkapcsolatot adtak át, így ezek száma 83-ról 113-ra nőtt ebben az időszakban. A román határszakaszon két új gyorsforgalmi kapcsolat jött létre, illetve tíz, hétvégi nyitvatartással működő határátkelő nyílt meg. Ennek része a Debrecen és Nyírábrány közötti 26,5 kilométer hosszú szakasz, amely most 18,5 milliárd forint európai uniós forrásból újult meg, és amivel az út biztonságosabb, nagyobb (11,5 tonnás) teherbírású lett.”

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásban európai uniós forrásból valósul meg. A munkát a „KE-VÍZ 21” Zrt. és ZEMPLÉNKŐ Kft. alkotta vállalkozói konzorciuma végzi nettó 12,5 milliárd forint értékben.

 

 

 

Forrás: A beruházást az Európai Unió finanszírozza.

2022. március