Véget értek az M35 autópálya 354. sz. csomópontjának átépítési munkái

A Társaságunk beruházásában zajló fejlesztés egyike azon hajdúsági projekteknek, amelyek szilárd alapot teremtenek a gazdasági tekintetben dinamikusan fejlődő Hajdú-Bihar megye infrastrukturális korszerűsítéséhez. Az ünnepélyes átadó ünnepségen Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese vettek részt.

A tavaly februárban indult kivitelezés során a már meglévő, trombita formájú csomópont teljes értékű, lóhere formájú csomóponttá történő átépítése valósult meg, a csomóponthoz jelenleg kapcsolódó direkt ágak átépítésével és új direkt, valamint indirekt ágak kiépítésével. Az átépült csomópont direkt ágainak maximálisan megengedett sebessége 80 km/óra, míg a kapcsolódó indirekt ágak esetében ez a maximális sebesség 40 km/órát jelent az autósoknak.

A csomóponti ágak koronaélek közötti ideiglenes forgalomba helyezése lehetővé tette, hogy az átépített csomópont összes ága még 2022. január 21-én megnyíljon a forgalom előtt, így a csomópontot immáron két hónapja használhatja zavartalanul mind az autós, mind pedig a teherforgalom.

A csomópont új formájában megteremti a gyors és egyben biztonságos közlekedés feltételeit, közvetlenül garantálja a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet mindkét irányból történő elérését.

A térségbeli beruházások indokoltságát jelzi továbbá, hogy a megnövekedett tranzitforgalom lebonyolítása és a közvetlen autópálya kapcsolat megteremtése érdekében a 354. sz. főút csomópontjával egyidejűleg Debrecen-Józsa térségében is új különszintű csomópont épül, amely a tervezett Ipari park északról való megközelítését szolgálja majd az M35 autópálya 32+650 – 33+800 km szelvényei között. A józsai csomópont átadására előreláthatólag nyár elején kerül sor.

Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere a beruházással kapcsolatban elmondta: Ez a csomópont a következő években a régió egyik legjelentősebb gazdasági övezetének közlekedési kiszolgálását fogja biztosítani. Fontosnak tartom kiemelni azonban, hogy az Észak-Nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó közlekedési fejlesztéseket nemcsak az iparterület érdekében terveztük meg. Ezek a fejlesztések jelentős mértékben kapcsolódnak be a város általános közlekedési rendszerébe. A keletről érkező forgalom mind a város, mind pedig az iparterület irányába történő elvezetését tudja biztosítani.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese kiemelte: A jelen beruházás párjaként emlegetett Józsai csomópont már 75 %-os készültségben van, így néhány hónap múlva azt is sikeresen átadhatjuk a forgalomnak. A 33. sz. főút megindult kivitelezése mára már a látványos munkavégzés fázisába lépett. A hozzá tartozó 2 km-es szakasz közbeszerzési eljárása már a bírálati státuszban van. Ezekkel a beruházásokkal párhuzamosan haladunk előre és ha néhány év múlva visszatekintünk a teljes folyamatra, akkor látni fogjuk, hogy a városi közlekedés szempontjából, részben pedig ipari-kereskedelmi-turisztikai szempontból is meghatározó szerepet játszanak ezek a fejlesztések.  

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában valósul meg. A kivitelezést hazai költségvetési forrásból a Duna Aszfalt Zrt. végzi nettó 4.382.717.865 forint értékben.

Forrás: A beruházást a magyar állam finanszírozza.

2022. március