Békéscsaba megközelítése, M44 gyorsforgalmi út Kecskemét -Szentkirály közötti szakasz

A szakaszon 32,2 km hosszú 22,50 m koronaszélességű, 2x2 forgalmi sávos leállósáv nélküli autóút valósul meg, összesen 14 db műtárggyal, mely csatlakozik az építés alatt lévő M44 autóút Szentkirály- Lakitelek szakaszához.
A projekt az 5. sz. főút (Kecskemét) és 4623 j. út (Szentkirály) között kerül megvalósításra. A Kecskemét – Nagykőrös közötti szakasz M8 gyorsforgalmi útként került megtervezésre, a forgalomba helyezésre – egységesen a megépült szakaszokkal – már M44 gyorsforgalmi útként kerül sor.
A fentiek szerint a megvalósítás az 5 sz. főúton létesítendő turbó típusú körforgalommal kezdődik, mely biztosítja a csatlakozást az M5 autópályával a Kecskemét- Észak autópálya csomóponton keresztül. A szakasz elején egy egyszerű pihenőhely épül. A tervezett gyorsforgalmi út keleti irányba jellemzően töltésben, rövidebb szakaszokon kis bevágásban éri el Nagykőrös közigazgatási területét. A keresztező országos utak és földutak az autóút felett, a Cegléd‐Szeged vasútvonal a tervezett autóút alatt kerülnek átvezetésre. Tovabbhaladva külön szintben keresztezi a 441 sz. főutat ahol egy külön szintű csomópont kerül kialakításra. Ezt követően a nyomvonal Nagykőrös közigazgatási területén dél-, majd észak-keleti irányban halad mintegy 5 km-en keresztül. Szentkirály közigazgatási határát elérve délkeleti irányban Szentkirály és Kocsér települések közigazgatási határát megközelítve, attól mintegy 600 méteres távolságban, a Balla-csatorna délnyugati oldalan halad. A szakasz végén csatlakozik a kivitelezés alatt álló Szentkirály- Lakitelek szakaszhoz.

Adatok
Projekt típusa Út
Kialakítás típusa Új nyomvonal (2x2 sáv)
Új nyomvonal (2x2 sáv) 32200 méter
Érintett megyék Bács-Kiskun megye, Pest megye
Érintett települések Kecskemét, Lajosmizse, Nagykőrös, Szentkirály
Kivitelező Hódút Építő Kft.
Fázis Kivitelezés
Kivitelezés kezdete 2022. február
Kivitelezés várható befejezése 2025. március
A kivitelezés szerződéses összege 106 996 116 898 Ft
Forrás A beruházást a magyar állam finanszírozza.