Poroszló – Tiszafüred közötti kerékpárút megvalósítása

A Tisza-tó nagyobbik, déli része körüli kerékpárút az elmúlt években a 33. sz. főút menti szakasz kivételével nagyrészt megvalósult.

A projekt célja tehát a Tisza-tó 33. sz. főúttól délre eső, nagyobbik részének a kerékpárral történő körbejárhatóságának biztosítása, a megnövekedett kerékpáros forgalomból fakadó baleseti kockázat jelentős csökkentése és a turizmus további fejlődésének elősegítése.

A projekt céljának elérése érdekében a 33. sz. főút jobb oldala mellett a főúttól elválasztott, mintegy 6,5 km hosszú kerékpárút valósult meg a Tisza-tó Poroszlói gátjától a Tiszafüred belterületén meglévő kerékpárúthálózathoz. A kerékpárút a Tisza tavi szakasza keresztezi az Eger és a Szomorka patakokat, melyeken összesen mintegy 280 m, illetve 80 m hosszú új kerékpáros hidak épültek. A kerékpárút Tisza-folyón való átvezetése pedig a 33. sz. főút közúti Tisza hidjának pillérein kialakított konzolszerkezettel lett biztosítható, melyekre elhelyezésre kerültek az előregyártott látványos íves hídelemek, valamint kerékpárút keresztezi a Tisza öblítő csatornáját is egy kis műtárgyon keresztül. A Debrecen – Füzesabony és a Karcag – Tiszafüred vasútvonalak kerékpárúttal való keresztezéseiben pedig új labirintkorláttal biztosított vasúti átjárók létesültek.

 

Adatok
Projekt típusa Kerékpárút
Kialakítás típusa Kerékpárút
Kerékpárút 6565 méter
Érintett megyék Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye
Érintett települések Poroszló, Tiszafüred
Kivitelező Hódút Kft.
Fázis Befejezett beruházás
Forgalomba helyezés időpontja 2020. 06. 18.
A kivitelezés nettó szerződéses összege 3 250 305 932 Ft
Forrás A beruházást a magyar állam finanszírozza.

2020. június

2020. március

2019. október